A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
MRAE 2019 Pécs

30 évesek lettünk!

  • +36-72-242-312

  • 7623, Pécs Rét utca 2.

subheader background

Blog

Adminisztrátor

  • Fejlesztés
  • Sajtómegjelenés

Interjú Bogner Péter professzorral

Professzor úr, miért kell újra cserélni egy kiválóan működő, tízéves CT-berendezést?

 

Egyetemi feladataink igénylik a rendelkezésre álló csúcstechnológiát, és ennek a Pécsi Diagnosztikai Központ folyamatosan próbál megfelelni. Amikor a PDK alapítója, Németh Béla a jelenlegi Siemens Somatom Sensation 16 szeletes CT mellett döntött, a minőségre fókuszált. Akkor ez a gép csúcsmodellnek számított, hiszen vízhűtéses, Straton-csöves, nagy terhelésre tervezett berendezést kaptunk és működtettünk. De a gép idén elérte a tízéves kort, és idén megszűnt volna teljes körű szerviztámogatása. Váltani kellett.

 

Miből lehet ma CT-berendezésre forrást találni?

 

Leginkább saját erőből. Más, több gépes diagnosztikai centrumhoz hasonlóan a Pécsi Diagnosztikai Központ OEP-finanszírozása is egy CT- és egy MR-berendezésre van szabva. 2007-ben az egy CT és egy MR mellé pályázati támogatásból és saját forrásból intézményünkbe került egy Siemens Magnetom Trio 3T térerejű MR, azóta a két gépre elegendő OEP-finanszírozás mellett három gépet működtetünk. Az egészségbiztosítóval szerződött vizsgálati időt megosztjuk a két MR között, a fennmaradó időben pedig el tudjuk végezni különböző MTA-pályázatokhoz, Nemzeti Agykutatási Programhoz kapcsolódó kutatási feladatainkat, illetve a térítéses vizsgálatokat, amelyek iránt folyamatosan nő az igény. Ez a modell lehetővé, ugyanakkor szükségszerűvé is teszi a rendszeres gépfejlesztést, hiszen a klinikai munkában és kutatásban is a megfelelő technológiai háttér biztosítása nem megkerülhető.

 

Miért éppen a Siemenstől vásárolták legújabb berendezésünket?

 

A Pécsi Diagnosztikai Központ és a Siemens kapcsolata idestova húszéves. Ezalatt az időszak alatt a betegellátásban, a kutatásban és a napi rendszeres munkában olyan együttműködés alakult ki, amely megfelelő működési biztonságot és szakmai színvonalat garantál. Mi érezzük, hogy a Pécsi Diagnosztikai Központ nem egy a Siemens sok partnere közül, és mi sem úgy gondolunk a Siemensre, mintha csak az egyik, bármikor lecserélhető beszállítónk lenne. A stratégiai partnerségnek, a hosszú távú együttműködésnek pedig óriási előnyei vannak. Például, a szervizstratégia mélysége és minősége kivételes helyzetet eredményez. A kutatási együttműködések kutatóinkat különleges helyzetbe hozzák. De ugyanez megjelenik a fejlesztési lehetőségek közös kiaknázásában is.

 

A Siemens CT-portfóliója eléggé széles. Miért pont a Perspective 128 szeletes modellt választották?

Be kell vallanom, a modell kiválasztása során jelentős belső vitát éltünk meg. Központunk szervizmérnöke, Bódi Péter azt javasolta, hogy továbbra is egy nagy teherbírású, robusztus, Straton röntgencsöves, vízhűtéses modellt válasszunk. Azonban egy ilyen gépnek nem csak a bekerülési, hanem a fenntartási költsége is nagyobb ráfordítást igényel. A választott modellhez kedvező áron jutottunk hozzá, és sikerült a Siemensszel egy olyan ötéves szervizszerződést kötnünk, amely garantálja az előző modellnél kedvezőbb üzemeltetési költségeket. Ha ezeket a kondíciókat az azt követő öt évben is fenn tudjuk tartani, tíz év alatt a gép bekerülési költségének több mint felét meg tudjuk spórolni – ami megteremti a következő gép beszerzésének anyagi alapjait.

 

Ugyanakkor, léghűtéses röntgencsöve ellenére ez a modell nem tekinthető kis teljesítményűnek.

 

Az új gép sebessége és tudása lenyűgöző. Egy 0,48 másodperces körbefordulás alatt 128 szeletet képez le, egy mellkas-has-kismedence vizsgálat pont annyi idő, mint ahogyan ezt most kimondtam. A Kórház téri klinikai központ CT-diagnosztikai igényeit ez a gép teljes mértékben ki tudja szolgálni, és ugyanúgy alkalmazható neurotraumás vizsgálatokra, mint a műtétek közötti kontrollra. Ráadásul az új gép kiválóan illeszkedik az egyetem eddigi diagnosztikai koncepciójához. Ugyanis abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Radiológiai Klinikán található egy Siemens Dual Source CT-berendezés, amellyel a kardiológiai diagnosztika és egyéb, nagyobb technikai igényű vizsgálatok elvégezhetőek. A technológiai fejlődés csúcsán álló gépet üzemeltünk be, de nem kellett kardio-diagnosztikára alkalmas modellben gondolkodnunk. Bár ez a gép megfelelő szoftverrel akár arra is alkalmas lenne. Természetesen megtehettük volna, hogy kisebb teljesítményű, szerényebb technikai adottságú modellt vásárolunk, de az egyetemi feladatok miatt úgy éreztem: fenntartható, de a technikai csúcsszínvonalat elérő gépet vásároltunk.

 

Hogyan zajlott a telepítés?

 

Bódi Péter mérnök úr precizitását és szervezőkészségét dicséri, hogy az előző gép utolsó vizsgálata és az új gép első vizsgálata között csak néhány nap telt el. Minden tervszerűen és pontosan valósult meg, köszönhetően a Siemens szakembereinek és együttműködésünknek. Ugyancsak köszönet illeti a hatóságokat, akik maximális segítőkészséggel támogatták az új gép azonnali indulását. Az ÁNTSZ illetékes decentruma és az OSSKI gyorsan és hatékonyan végezte munkáját.

 

Milyenek az első tapasztalatok?

 

Kiváló a képminőség és nagyon gyorsak a vizsgálatok. Érezhetően gyorsabb az adatgyűjtés és a képrekonstrukció, és szinte teljes körű képfeldolgozást lehetővé tévő Syngo.via Element másodpult segíti a kollégák munkáját. Hatékonyabbá váltunk.

 

Hogyan tovább?

 

Fejlesztéseinkben nagy izgalommal várjuk a Nemzeti Agykutatási Program keretein belül egyetemünkre érkező Bruker 4,7T kisállat kutató MR-berendezést, amely remélhetőleg a nyáron beüzemelésre kerül. Csúcsgépünk, a Magnetom Trio 3T MR a magyar klinikai idegtudományi kutatások zászlóshajója. De ezt a zászlót jövő héten átadjuk a MTA TTK-n felavatandó Siemens Magnetom Prisma MR-nek. Közben persze megpróbálunk szorosan az új gép farvizén maradni. Reményeink szerint a pécsi klinikai idegtudományi kutatások is új lendületet kaphatnak egy csúcsgéppel. Szerencsére az idén 8 éves Magnetom Trio 3T a mágnes megtartásával továbbfejleszthető egy minden földi jóval ellátott Prisma rendszerré…

 

Forrás: radiologia.hu