A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
MRAE 2019 Pécs

30 évesek lettünk!

  • +36-72-242-312

  • 7623, Pécs Rét utca 2.

subheader background

Blog

Adminisztrátor

  • Sajtómegjelenés

A mesterséges intelligencia alkalmazásának etikai kérdései a radiológiában

Bódi Péter; Neuro CT Pécsi Diagnosztikai Központ Kft. Pécs

Dóczi Tamás; igazgató Neuro CT Pécsi Diagnosztikai Központ Kft., Pécs

 

Bevezetés

 

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások utóbbi évtizedben tapasztalt terjedése a technika, a tudományos élet és a gyógyítás számos területén erkölcsi, jogi kérdéseket is felvet. Erre a problémára reagálva az ACR, ECR, RSNA és egyéb szakmai szervezetek 2019 év elején vitaindító anyagot készítettek, a beérkező vélemények után 2019 év végéig irányelvek publikálása tervezett.

 

Anyag és módszer

 

A rövid PPT előadás a https://www.acrdsi.org/-/media/DSI/Files/PDFs/Ethics-of-AI-in-Radiology-Statement_RFC.pdf helyen 2019 év elején publikált anyag szakmai fordításán alapul. Az adott tárgykörben az etika fogalma - a filozófiai-erkölcsi tartalmakon túl - adatkezelési, módszertani és alkalmazott eljárásbeli kérdéseket is lefed. A tematikai sorrend az eredetit követi: adatok etikája, algoritmusok etikai kérdései, a gyakorlat etikája. Az előadás kitér néhány más szakmaterületen az MI etikával kapcsolatban megjelent elemzésre, tervezett és megvalósult irányelvre, deklarációra is.

 

Eredmények

 

A fordítás célja volt, hogy a vitaanyagot a magyar radiológiai szakmai közeg megismerhesse, ezért a magyar anyag intézeti vezetői lektorálást követően átadásra került a www.radiologia.hu portálnak. Tervezett az eredeti publikáció révén a nemzetközi szakmai reakciók elemzése, majd a szakmai társaságok közösen megalkotott etikai irányelveinek lefordítása és közzététele is. Jelen előadás anyaga, készítéshez alkalmazott források és hivatkozások elérhetők lesznek a mrae2019pecs.hu helyen.

 

Következtetések

 

A mesterséges intelligencia alkalmazások rohamos fejlődése, tudományos és hétköznapi alkalmazásainak látványos vagy rejtett terjedése számos fórumot ösztönöz irányelvek alkotására. Az eddigi szakmai, nemzetközi és nemzeti szabályozások messze nem teljesek, állandó fejlesztésre szorulnak – ezen a téren is erős az aktivitás: regulációs tervezetek, szakmai ajánlások és nemzeti törvényi szabályozások sorban reagálnak erre a napjainkban fókuszban álló témakörre. A szakmai szervezetek irányelveit követően, az egyes nemzeti törvénykezést figyelembe vevő EU direktíva megjelenése is várható a közeljövőben.

 

AI_Rad_Ethics_ECR_RSNA_2019MAR

Ethics of AI in Radiology Statement_HUN_DT