A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
subheader background

Blog

Adminisztrátor

  • Fejlesztés
  • Sajtómegjelenés

Megújuló MR-berendezés, még jobb hasi diagnosztika Pécsett

Még pontosabb MR-vizsgálatokat végez, még jobb hasi diagnosztikát kínál a legmodernebb technológiával ellátott, csúcskategóriás, 1,5 Tesla térerejű MR-berendezés a Pécsi Diagnosztikai Központban

 

XXI. századi technikát kapott a Pécsi Tudományegyetem alapítványainak többségi tulajdonában lévő Pécsi Diagnosztikai Központ 1,5 Tesla térerejű MR-berendezése. Az új technológiával ellátott gép több mint két hónapja problémamentesen üzemel, a tapasztalatok alapján még pontosabb vizsgálatokhoz segíti hozzá az intézményt. Az új MR tökéletesen illeszkedik majd az intézet és az egyetemi klinikák szakmai rendszerébe, és várhatóan újabb 10 évre, remélhetően 2028-2030-ig üzembiztos, két-műszakos és ügyeleti szolgáltatást is ellátó vizsgálati működést tesz lehetővé.

 

15t1

 

„Az elmúlt 25 évben ez a kilencedik gépcsere a Pécsi Diagnosztikai Központban: a legmagasabb technikai színvonal megtartása érdekében az elmúlt években 4 CT és 5 MR berendezést cserélt az intézmény korszerűbbre, természetesen a klinikai és kutatási alkalmazási érdekeket szem előtt tartva” – avatott be a részletekbe Dóczi Tamás professzor, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója, a PTE Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára.

 

A nagyértékű orvosidiagnosztikai képalkotó berendezések hasznos élettartamát gyártójuk általában 10-12 évre tervezi. A beszerzéskor korszerű eszköz az élettartam első 3-5 évében frissítésekkel, kisebb-nagyobb technológiai újításokkal jó állapotban és szakmai színvonalát megtartva üzemeltethető. 5-10 éves kora között műszakilag még jó állapotúnak mondható, azonban diagnosztikai alkalmazás-fejlesztésének korlátot szab lassan elavuló és nehezen megújítható technikája. 10-12 éves korában az eszközt a gyártó rendszerint cserélni javasolja, majd 12 év felett elavulás miatt fokozatosan megszünteti annak támogatását – magyarán nem tud szerviz anyagot, alkalmazási követést és szinten-tartást biztosítani.

 

„A Siemens Magnetom Avanto 1,5T teljes test MR szkenner a világ egyik legnagyobb példányszámban telepített MR-berendezése, mely 2005-től napjainkig kitartóan jól teljesít a radiológiai-diagnosztikai alkalmazásokban. Elterjedtsége és népszerűsége kedvező paramétereinek, nagy teljesítményének és sokoldalú alkalmazhatóságának köszönhető” – mesélte dr. Kövér Ferenc, az intézmény orvosigazgatója. – „Gyártója az időközben fejlesztett újdonságokat, többek között a TIM 4G technikát (negyedik generációs teljes képalkotó mátrix), optikai adatátvitelt alkalmazó jelfeldolgozást és nagy elemszámú új tekercskészletet átvitte az Avanto termékkínálatba is oly módon, hogy a meglévő rendszerek helyszínen, a mágnes megtartásával megújíthatók. Ezzel egyenértékű, teljesen új 1,5T MR telepítési költségeiből 30-40% megtakarítható, az átalakítás néhány hét alatt kivitelezhető.”

 

Az új Siemens Magnetom Avanto Fit a legújabb Siemens MR-rendszerek (Aera, Amira, Sempra, Sola) szoftverével teljesen azonos felhasználói felülettel rendelkezik, azok minden korszerű alkalmazását képes futtatni. „A Pécsi Diagnosztikai Központ új berendezése széles körű vizsgálati lehetőségeivel és átfogó és speciális tekercskészletével továbbra is lehetséges teljes test MR leképzés, alsó végtagi MR angiográfiás vizsgálat, nyaki lágyrész, és emlő MR” – mondta az orvosigazgató.

 

A gyártó hazai képviseletének és gyakorlott alvállalkozóinak segítségével, a tapasztalt helyi kivitelezők hatékony közreműködésével a teljes MR csere 20 munkanap, azaz 3 naptári két alatt valósult meg, és április közepe óta üzemszerűen működik.

 

 

15t2

 

„Erőteljesen javult a betegkomfort is: kényelmes, új típusú páciensasztal, fiziológiai-jel szinkronizálás, páciens-személyzet video és hangkapcsolat, korszerű LED világítás egészíti ki a komfortos vizsgálati környezetet. A szakorvosok előzetes véleménye szerint a szöveti kontraszt, és általános képminőség határozottan javult a korábbi rendszerhez hasonlítva, azonos vizsgálati időigény mellett” – sorolta az újdonságokat Dóczi professzor.

 

Az intézmény MR-vizsgálati köre nem változik, az új gép jobb technikai paraméterei a korábbinál érezhetően jobb vizsgálatokat eredményeznek. A sokkal jobb technikai jellemzőkkel rendelkező MR-berendezés elsősorban a még részletgazdagabb és pontosabb hasi MR-diagnosztikához segíti hozzá a pécsi és Baranya megyei betegeket. Például, hasi fájdalmak, hasi görcsök, tartósan fennálló hasmenés esetén az MR segítségével végzett kontrasztanyagos bélvizsgálat (MR enterográfia) a sokszor fájdalmas és nem veszélytelen műszeres beavatkozás nélkül tud nagyon jó tájékoztatást adni a vékonybelek, máj és eperendszer állapotáról.